Restoratif Diş Hekimliği
Diş Dolguları, Temel olarak iki tip dolgu vardır. Geleneksel gümüş amalgam dolgular ve beyaz renkli kompozit dolgular. Alanya Dental Stüdyo gümüş renkli amalgam dolguları kullanmamaktadır. Uygun durumlarda gümüş renkli amalgam dolguların beyaz renkli kompozit dolgularla değişimi sıklıkla yapılmaktadır.
Artıları ve Eksileri ile Amalgam Kompozit Dolgular
Dişteki çürük tabakası uzaklaştırıldıktan sonra oluşan çürük kavitesi iki tip dolgu materyali ile doldurulabilir.
Geleneksel gümüş amalgam dolgular
Kompozit dolgular
Amalgam dolgu malzemesi civa ve diğer metal alaşımları içerir. Şu anda ADA (Amerikan Diş Hekimleri Birliği) tarafından tehlikelere karşı amalgamda civa ile ilgili kesin bir çalışma bulunmamaktadır, ancak cıva kendi başına toksik bir maddedir.
Bazı zamanlar, bir süre için amalgam dolgular yerleştirildikten sonra sıcak ve soğuk duyarlılık yaşanabilir. Amalgam dolgular için daha fazla diş yapısı hazırlığı yapılması gerekip, daha fazla doku kaldırılması gerekir.
Amalgam dolgular hemen sertleşmez, bu nedenle doldurulduktan sonra birkaç saat çiğnenen diş üzerinde çiğnemekten sakınılması tavsiye edilir.
Neden Kompozit Dolgu Malzemesi Tercih Edilmelidir?
Kompozit dolgu malzemesi, cıva içermeyen rezin ve cam partiküllerinden oluşur.
Kompozit dolgular, dişlerle aynı renkte doğal görünür. Kompozit dolguların renk tonları estetik olarak doğal dişlerin renk tonlarıyla eşleştirilebilir.
Kompozit dolgu malzemesi hızla sertleşir ve dolgu işlemi biter bitmez dişler hemen kullanmaya başlanılabilir.
Kompozit dolgu malzemesinin uygulanabilmesi için daha az diş dokusu dişten uzaklaştırılır ve daha az hazırlık yapılarak dolgu uygulanabilir.