preloader

İmplantoloji

İmplantolojiÇeşitli sebeplerden diş kaybına uğramış hastalarda zamanla fiziksel ve psikolojik bir çok rahatsızlık ortaya çıkmaya başlar. Kişi, sosyal açıdan diş eksikliği nedeniyle gülümsemesini saklar, konuşma bozukluğu yaşamaya başlar ve dudak çevresinde meydana gelen çökmeler ve kırışıklılar yüzünden daha yaşlı ve yorgun bir ifadeye sahip olur.

Diş eksikliği fiziksel açıdan da ciddi problemlere ve hastalıklara zemin hazırlar. Mevcut dişler boşluk bölgelere kayarak diş aralarının açılmasına ve diş hizalarında kaymalara neden olur. Çiğneme fonksiyonu tam yerine getirilemez, ve çeşitli mide ve sindirim sorunları yaşanır. Boşluğun bulunduğu çene kemiğinde ağrı, aşınma ve erime gözlenir. Ağız içi sağlık dengesi bozulduğundan çürük oluşumu, diş eti hastalıkları ve diğer dişlerin kaybedilme riski artar.

Bu nedenlerle eksik dişlerin yerinin en kısa zamanda doldurulması ve diş bütünlüğünün sağlanması çok önemlidir.

Dental İmplant Nedir?

Eksik olan dişlerin yarattığı fonksiyon ve estetik kaybının yeniden kazanılması amacıyla çene kemiği içine yerleştirilen tamamen doku dostu materyalden (titanium) üretilen yapay diş köküdür. Son yıllarda dişhekimliği teknolojisinde yapılan araştırma ve geliştirmeler sayesinde diş implantları doğal dişlere en uygun alternatifler haline gelmiştir.

Dental İmplant Operasyonu Nasıl Gerçekleştirilir?

Dental İmplant operasyonunun en önemli aşaması tedavi planlamasıdır. Bunun için öncelikle panoramik çene filmleri ve bilgisayarlı tomografiler gibi radyolojik tetkiklerden faydalanılır. Çene kemiği durumu incelendikten sonra hekim tarafından yapılan planlamaya göre implantlar yerleştirilir.

Kemik ile implantın kaynaşması (oseointegrasyon) için üst çene de 3 ay, alt çenede 2 ay beklendikten sonra önceden planlanan protezin yapım aşamasına geçilir. Bu süreçte yapılacak proteze göre 1 veya 2 hafta sonra hastalar yeni sabit dişlerine kavuşur.

Dental İmplantların kullanım ömrü ne kadardır?

Dental İmplantların kullanım ömrünü belirleyen iki önemli faktör vardır. Birincisi, operasyonu gerçekleştiren hekimin bilgisi, deneyimi ve kullanılan implantın kalitesi; ikincisi ise hastanın ağız bakımını doğru ve düzenli bir şekilde yapmasının yanında sosyal alışkanlıklarıdır. Sigara içmeyen bir hastada implantın ömrü sigara içen hastalara göre çok daha uzundur. Bütün koşulların sağlandığı durumlarda ağız içerisine yerleştirilen implantın 20 yıllık başarı oranı %95’in üzerindedir.

Dental İmplant her hastaya uygulanabilir mi?

Dental İmplant uygulanacak hastada kontrol altına alınamayan diabet, osteoporöz veya kan hastalıkları gibi sistemik rahatsızlıkların olması durumunda ve ayrıca kemik gelişimi tamamlanması açısından 18 yaşın altındaki hastalara implant yerleştirilemez.

Bunların dışında çene kemiği ve yüksekliği implant yerleştirilmesi için uygun olan her hastaya rahatlıkla uygulanabilir.

Dental İmplant uygulaması ağrı verici bir işlem midir?

Dental İmplant lokal anestezi altında çene kemiğine yerleştirildiğinden hasta işlem sırasında ağrı duymaz. Anestezinin etkisi geçtikten sonra duyulacak ağrılar ise ağrı kesicilerle giderilir. Hissedilen ağrı normal diş çekiminden sonra hissedilen ağrıdan farklı değildir.

Dental İmplant uygulamasının avantajları nelerdir?

– Hareketli protezlerden sabit dişlere geçme rahatlığı sağlar

– Daha rahat ve konforlu çiğneyebilme sağlar

– Sağlıklı beslenme

– Mevcut sağlıklı dişlerin korunabilmesi

– Çene kemiğinin erimeye karşı korunabilmesi

– Estetik sonuçların çok iyi olması ve buna bağlı olarak mutlu bir sosyal hayat

Kemik Grefti Nedir?

Dental implant operasyonunu engelleyen durumların başında implant uygulanacak alanda çene kemiğinin yeterli hacme sahip olmaması gelir. Ağız uzun süre dişsiz kalmış ise veya ileri derece osteoporoz (kemik erimesi) var ise çene kemiği erir ve hacmini kaybeder. Bu durumda harici kemik partikülleri kullanarak çene kemiği hacmini dikey ve yatay yönde genişletmek ve implant yerleştirmeye uygun hale getirmek gerekir. Bu işleme Kemik Augmentasyonu (yüklemesi) denir ve kemik greftleri kullanılarak gerçekleşir.

Günümüzde üç farklı çeşit kemik grefti materyali vardır.

1-Otojen Kemik Grefti (intraoral/ekstraoral)

Kişinin kendi bünyesinden elde edilen grefttir ve bir alandan alınarak diğer bir alana transplante edilir. Çenenin ramus ve simfiz bölgesinden alınan grefte Intraoral, iliak kemiğinden alınan grefte ise Ekstraoral Otojen Kemik Grefti denir.

2-Allogreft (insan kaynaklı)

Yine insan kaynaklı bir grefttir. Ancak bu sefer partiküller başka bir kişiden veya bir kadavradan elde edilir. Az da olsa bulaşıcı hastalık ve immünolojik reaksiyon riski taşır.

3-Xenogreftler (sığır/at)

Sığır veya at kökenli greftlerdir. Kortikal ve kanselöz kemiğinin mineral yapısına hidroksil apatit kristallerine sahiptir. Kret augmentasyonu için sıklıkla kullanılır ve çok az rezorbe olur. Bu nedenle oldukça tercih edilen bir seçenektir.

Kasım 2024
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
tr_TRTürkçe
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare